Открит урок по родолюбие видяха възпитаниците на НУ Христо Ботев
Открит урок по родолюбие видяха възпитаниците на НУ Христо Ботев / netinfo

134-тата годишнина от освобождението на Плевен беше отбелязана в Начално училище "Христо Ботев" в града с открит урок по родолюбие.

Той беше представен от Мануш Христов, ръководител на Клуб „Традиция - Войводата Васил Ганчев Плевналията". Мануш Христов разказа на учениците, как в хода на Руско-турската освободителна война Плевен придобива стратегическо значение и фокусира вниманието на световната общественост в продължение на 5 месеца. Около града се концентрират огромни войскови сили на двете империи. Тук се решава и изходът на войната.

На 10 декември 1877 г. руската армия успява да разгроми турската армия и пленява Осман паша.

Участниците в Клуб „Традиция - Войводата Васил Ганчев Плевналията" бяха в автентични униформи и огнестрелно въоръжение - пушки и револвери. Пред учениците те пресъздадоха образите на  Осман паша, руски офицер, казак, войник от руската армия, хайдутин, българско семейство. Възстановката на образите прикова вниманието на учениците.

Според ръководството на НУ "Христо Ботев", доближавайки историята до младото поколение, участниците в клуба издигат националното чувство и формират ценностната система на съвременния българин.