Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата / DarikNews
Отбелязваме Световния ден за борба с "тихия убиец"
22681
Отбелязваме Световния ден за борба с "тихия убиец"
Отбелязваме Световния ден за борба с "тихия убиец"
  • Отбелязваме Световния ден за борба с "тихия убиец"
  • Отбелязваме Световния ден за борба с "тихия убиец"

20 октомври е Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод в 11 града в България се провежда кампания, която включва различни инициативи и информационни беседи за определяне на личния риск от остеопороза с лектори и консултанти от Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. В Плевен днес е предвидено да се проведе лекция за тези, които искат да знаят повече за самото заболяване. Лекцията ще започне в 11.00 часа в залата на трети етаж в сградата на РИОКОЗ, тя включва запознаване с факторите, признаците и профилактиката на остеопорозата.

По време на срещата в Регионалната инспекция днес ще бъдат предоставени информационни материали и примерни менюта, които целят да подобрят профилактиката на заболяването. Друг информационен материал ще бъде поместен и на интернетсайта на РИОКОЗ. По повод профилактиката на остеопорозата, нейната същност и начините да забавим появата й чуйте д-р Цветан Димитров, специалист от РИОКОЗ Плевен, в първия звуков файл.

В България много голям процент от жените са засегнати от остеопороза, особено младите жени на около 30 години, каза още д-р Димитров като причината за това са демократичните промени, колкото и да не ви се вярва /звуков файл 2/.

По данни от последното измерване на костна плътност на 1100 жени и 50 мъже в Плевенска област, проведено преди 2 години, малко над 8% от жените са засегнати от остеопороза. Успокоителното в случая е, че процентът за страната е по-висок от този в нашия регион.

Намаляването на калция в костите е естествен процес, който настъпва с напредване на годините, казаха още специалистите. Те бяха категорични, че не се препоръчва безразборното пиене на калциеви препарати, още повече, ако няма нужда от подобно нещо, защото това също може да създаде проблеми – като например да станете инициатор на образуване на шипове.

А вие самите може да направите много за себе си и да отдалечите остеопорозата – да спрете цигарите, да намалите до минимум кафетата, да увеличите млечните продукти и движение – колкото е възможно повече движение.