От ГЕРБ Плевен настояват за запазване на профилираните училища
От ГЕРБ Плевен настояват за запазване на профилираните училища / netinfo

За запазване на профилираните училища и повишаване на социалния статус на учителите настояват от ПП ГЕРБ Плевен. Това съобщават от пресцентъра на партията.

На 18 и 25 юни групата по образование на ГЕРБ Плевен е провела дискусия по проблемите на българското образование и наука. В резултат на разискванията, е направено предложение да се актуализира учебното съдържание по обем и сложност, с цел адекватност на съвременните нужди с акцент върху основното образование. Според ГЕРБ трябва да бъдат запазени профилираните училища и да се повиши социалния статус на учителите.

Във връзка с Финансовата децентрализация на училищата те предлагат да се разработят ефективни механизми за прозрачност и отчетност с цел финансова стабилност на учебните заведения, да има мандатност на административните кадри в сферата на образованието на общинско ниво. 

 Относно проблемите в сектор „Равен достъп до образование и отваряне на образователната система”, те предлагат да се изгради подкрепяща среда, на съпътстваща мрежа от услуги и да се възстанови училищното столово хранене.