Осъдиха служители на ТЕЛК Ловеч за фалшиви инвалидни решения
Осъдиха служители на ТЕЛК Ловеч за фалшиви инвалидни решения / netinfo

С осъдителни присъди приключи делото срещу служители на ТЕЛК Ловеч за издаване на фалшиви инвалидни решения. Съдия Антоанета Монева произнесе днес присъда над трима лекари, машинописката и жена, осъществявала връзката между фалшивите инвалиди и лекарите.

Бившата шефка на ТЕЛК д-р Боряна Хинова получи присъда от 3,5 г. лишаване ефективно от свобода, без право да заема ръководна длъжност в здравно заведение и да освиделства инвалиди за срок от 5 години, д-р Иван Иванов - с 1,5 г. условно с 4-годишен изпитателен срок и лишаване от права за 3 години, и д-р Борислав Пачков - с 6-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от права за 1,5 г. Бившата машинописка на ловешкия ТЕЛК Любка Райкова пък получи 3 години ефективна присъда при първоначален общ режим. Толкова получи и посредничката Денка Мирчева. Решението на ловешкия Окръжен съд може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Делото срещу бившите служители на ловешката ТЕЛК започна през април 2007 г. То е едно от най-дългите, гледани в Ловешкия окръжен съд, към което имаше голям обществен интерес. Обвиняемите бяха седем души, двама от тях починаха. Четирима лекари и три машинописки бяха обвинени в издаване на фалшиви решения за инвалидност. Те давали документите срещу сумите между 50 и 100 лв. и подаръци. Първоначално общият размер на присвоените суми е над 800 хиляди лева.

След проведени експертизи и заключения на графолози, са отпаднали част от обвиненията е сумата е намаляла на 78 583 лева. Част от лицата, получили фалшиви документи, са осигурявани чрез посредници и са от Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Разградска и Бургаска области. Повече от тях са осъдени и са върнали парите.