Остава горещо и с повишена опасност от пожари
Остава горещо и с повишена опасност от пожари / dariknews.archive

Жълт код за високи температури е обявен за 15 области в страната за днешния ден, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е валидно за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. Максималните температури в страната ще са 35-36 градуса, в Плевен - 36.

Жълтият код за високи температури предупреждава хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Според прогнозата на НИМХ, времето отново ще бъде тихо и слънчево, а след обяд горещо. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб северозападен, след обяд север-североизточен вятър. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще е слънчево, след обяд с купеста облачност. На отделни места в масивите от Югозападна България ще превали и прегърми. Ще духа предимно слаб североизточен вятър. Условията за туризъм ще бъдат подходящи.

По Черноморието ще е идеално за плаж. Температурата на морската вода е 26 - 27 градуса, а вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Червен индекс на пожароопасност пък е обявен за областите Велико Търново, Ямбол и части от Сливен, Стара Загора, Хасково, Бургас, Плевен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Враца, сочи още справка на официалния сайт на НИМХ. Червеният индекс на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Оранжев индекс е обявен за почти цялата страна, където се включват областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Ловеч, както и части от Благоевград, Перник, Област София, София, Пазарджик. Оранжевият индекс на пожароопасност означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.