Организират пореден конкурс, посветен на Деня на река Дунав
Организират пореден конкурс, посветен на Деня на река Дунав / archiv.DarikNews

За десета поредна година Международната комисия за опазване на река Дунав и Институтът по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа провеждат конкурс, посветен на Деня на Дунав - 29 юни.

Предизвикателството е отправено към всички деца и младежи на възраст между 6 и 16 години, които имат отношение към опазването на реките, техните водни обекти и обитатели.

Тази година, освен традиционното мото „Бъди активен, защити реките!", организаторите отправят още един призив към участниците - „Бъди активен, защити есетровите риби".

Това са и двете теми, които трябва вдъхновяват младите ученици да споделят своето виждане за опазването на река Дунав, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

Всички участници в Danube Art Master 2013, трябва да сътворят „екологична" творба, вдъхновена от величествената река Дунав, нейните притоци и обитатели.

Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на неин приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място, в което живеят. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката и неговите обитатели.

Авторите на творбите трябва да представят предложения за конкретни действия и стъпки, които би могъл да предприеме всеки един жител от басейна на р. Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие. Най-добре представилите се участници ще бъдат отличени от организаторите с награди и грамоти.

Измежду участниците ще бъде избран национален победител, чиято творба продължава напред в международната надпревара за приза Danube Art Master 2013.

Крайният срок за участие е 20 юли 2013 г.

За участниците е важно да знаят, че е необходимо да направят цветна снимка на своята творба с филмова или цифрова камера. След това снимката трябва да се изпринти и да бъде изпратена на пощенски адрес: 1421 София, ул. „Цанко Церковски" 67 вх. В, за Информационен и учебен център по екология, или направо на e-mail адреса на Сдружението: ceie@ceie.org .

Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им - JPEG.