ОИЦ отчете извършеното от екипа през изминалите 6 месеца
ОИЦ отчете извършеното от екипа през изминалите 6 месеца / dariknews.archive

На 30 август в конферентната зала на ОИЦ на ул. „Дойран" 81 А в Плевен, пред близо 20 местни журналисти експертите от Областният информационен център направиха равносметка на изминатия път от отварянето на Центъра на 1 февруари до сега. Срещата, на която екипът на центъра отчете своята досегашна работа и предстоящите инициативи, премина под мотото "Медиите - най добрият партньор".

Представени бяха актуални данни от изпълнението на оперативните програми на областно ниво, както и от реализираните в областта проекти, финансирани със средства от Структурните и Кохезионния фондове. Беше предоставена и обширна информация за отворените процедури по оперативните програми.

От първи февруари до сега, офисът на ОИЦ е посетен от 610 граждани, представители на фирми и е предоставил отговори на 474 въпроса, по отношение възможностите за получаване на безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд и Структурните фондове. 152 са публикациите на Областния информационен център в местни и регионални медии, като са организирани и проведени 12 информационни срещи в общини на територията на Област Плевен и една неформална среща с медиите. В рамките на инициативата "Час по Европа" са проведени шест срещи с ученици от различни училища. Общият брой на участниците в проведените информационни събития е 420.

През изминалия период е осъществено и партньорство с Програма „Глобални библиотеки" - Учебен център Плевен. В рамките на обученията по различните модули от програмата всеки курс е посещавал Областния информационен център и участниците са получили обширна и актуална информация за кохезионната политика на ЕС в България, както и абонамент за ежемесечния бюлетин издаван от ОИЦ.

Освен журналисти на срещата присъстваха  директори и експерти от Регионална здравна инспекция и Центъра за работа с деца, екипът за управление на проекта и Бранимир Мирчев - секретар на община Плевен. 

ОИЦ отчете извършеното от екипа през изминалите 6 месеца
netinfo

 

На екипа на центъра предстои втора фаза информационни събития, на които ще бъдат представени актуалните възможности за кандидатстване, перспективите пред ЕС - програмата Европа 2020, както и добри практики от региона и страната. Инициативата „Час по Европа" продължава, като в края на годината ще се проведе конкурс - викторина между най-добре представилите се училищни отбори.

Сред предстоящите събития са провеждане на конкурс за  най-активна община в процеса на усвояване на средства от Оперативните програми, както и дискусионен форум „Платформа на проекти и идеи" с участието на кметовете на общините от област Плевен.

Предстои също и празнично отбелязване на окончателното оборудване на залите на ОИЦ. Тогава гражданите на Плевен ще имат възможност да се срещнат отново с министър Томислав Дончев и както обеща през миналото си посещение, той лично ще отговаря на въпроси.

Нашата основна цел е да предоставяме навременна и коректна информация. Тя не би могла да бъде осъществена без вашата активна подкрепа. Управителят на ОИЦ Плевен Йонка Янакиева благодари на медиите за съдействието, което оказват при отразяване на работата на центъра."Убедена съм, че най-добрият партньор за всяка информационна структура са медиите", каза в заключение тя 

Областен информажионен център - Плевен е част от мрежата от 27 областни информационни центъра, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.