Общинските избирателни комисии в Плевенско координираха действията си
Общинските избирателни комисии в Плевенско координираха действията си / пресцентър на Областна администрация Плевен

Председатели и секретари на общинските избирателни комисии в Плевенска област се събраха в Областна администрация Плевен днес, за да получат разяснения за отговорностите си при провеждането на изборите на 23 октомври. Сред първите задачи на комисиите и Областна адиминистрация е да бъде утвърдена предпечатната подготовка на изборните бюлетини за местна власт, поясни заместник- областният управител Тошко Гетов.

По думите му, предстои трите страни - Областна администрация, всяка общинска избирателна комисия и печатницата, да подпишат тристранен протокол на направената предпечатна подготова на бюлетините, на които да бъдат изчистени всички неточности, които могат да бъдат допуснати. След отпечатването на бюлетините те ще бъдат предадени от печатницата на общинските администрации и общинските избирателни комисии, които от своя страна ще ги предоставят на секционните комисии, допълни той. Тошко Гетов обясни още, че Областна администрация отговаря за съответствието на бюлетините с утвърдените от ЦИК технически изиисквания към тях.

Общинските избирателни комисии носят отговорността за точното и вярно отразяване на съдържателната част на бюлетините. Техническите характеристики на бюлетините са утвърдени от ЦИК, но съдържателно те ще са различни за всяка община и населено място в зависимост от наименованията на партиите и кандидатите, които участват във вота там. Тъй като изборите са две в едно - за президент и за местна власат, Районни избирателни комисии сега не функционират и общинските избирателни комисии ще се отчитат директно на ЦИК.

Гражданите трябва да знаят, че за да бъде зачетен вотът им за действителен, той трябва да е отразен с хикс в квадратчето, което съответства на избора им, подчерта заместник-областният управител. Той поясни още, че отпечатването на бюлетините не може да започне преди 5 октомври.

За първия тур бюлетините трябва да бъдат отпечатани до 19 октомври, за да може на 20 и 21 октомври да бъдат предоставени на администрациите на ОИК, а след това на 22 октомври те да ги дадат на секционните комисии. Според работните графици за втори тур бюлетините трябва да бъдат отпечатани до четвъртъка преди деня на балотажа и предоставени на комисиите в петък.