/ iStock/Getty Images
От началото на пандемията у нас до днес в Плевен са установени 146 положителни проби за коронавирус - най-голям брой в страната, след столицата
Община Плевен отдели от своя бюджет 10 000 лв. за лабораторията за изследване на C0VID-19 към Медицинския университет в града. Общинският съвет реши да бъдат дарени средствата на университета за закупуване на консумативи.

Лабораторията за COVID-19 към Медицински университет - Плевен се нуждае от дарители

Средствата са за сметка на разходите за местни дейности в част "Резерв" от Сборния бюджет. Предложението е било внесено като извънредна точка от кмета Георг Спартански и е получило пълна подкрепа от съветниците.

Лабораторията към Медицинския университет - МУ в Плевен започна дейност на 6 април тази година и на практика е единствената в Северозападна България за изследване на C0VID-19.

За разкриването й университетът инвестира около 110 000 лв. собствени средства и оборудва новото звено към Научноизследователския си институт във Втора клинична база.

15 нови случая на коронавирус в област Плевен

Дарители предоставиха средства в подкрепа на работещите научни екипи, за закупуване на консумативи и дооборудване - общо 320 000 лв. Към настоящия момент МУ-Плевен се нуждае от финансова подкрепа, тъй като средствата вече са изчерпани.

С нарастване броя на заразените в региона значително са се увеличили и изследваните проби. Лабораторията работи оптимално с 60 до 80 проби дневно, но това не е пълният й капацитет.

Един починал и 13 нови случаи на COVID-19 в Плевен

Дейността на лабораторията трябва да бъде подкрепена чрез предоставяне на финансови средства, тъй като основният контингент от изследвани лица са граждани на Плевен, около тази позиция са се обединили днес всички общински съветници.

От началото на пандемията у нас до днес в Плевен са установени 146 положителни проби за коронавирус - най-голям брой в страната, след столицата.
БТА