Образуваха дисциплинарни производства срещу двама магистрати от Районен съд
Образуваха дисциплинарни производства срещу двама магистрати от Районен съд / Дарик Плевен

Дисциплинарни производства са образувани срещу двамата съдии от Районен съд Плевен Димитър Кирилов и Красимир Димитров от председателя на институцията съдия Даниела Дилова. Това съобщи тя за Дарик. Официалното становище на Комисията по професионална етика при Висшия съдебен съвет по случая със спора между двамата магистрати е пристигнало в понеделник.

Комисията по етика при ВСС е приела, че и двамата съдии са нарушили правило 4, т.4 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. То гласи "Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт". До 17.00 часа на 12 февруари, петък, съдиите Димитър Кирилов и Красимир Димитров трябва да дадат писмени обяснения, допълни председателят на Районния съд в Плевен. "След като се запозная с обясненията и преценя всичко, събрано по преписката, ще издам евентуално заповед за наказания, предварително не мога да кажа ще наказвам ли някого и кого", коментира съдия Дилова. Тя уточни, че по принцип административният ръководител може да наложи наказания "забележка" и "порицание", по-тежките дисциплинарни наказания се налагат от Висшия съдебен съвет.

Двамата магистрати - Кирилов и Димитров, се явиха на изслушване пред Висшия съдебен съвет на 1 февруари, след като Комисията по професионална етика се самосезира по повод излъчен телевизионен материал. В него съдия Димитър Кирилов оправда забавяне на дело за документално престъпление с неявяването на съдия Красимир Димитров като свидетел. Вторият пък оправда неявяването си с ползването на продължителен болничен, по време на който не се е интересувал от хода на делото.