Областният управител свиква  учредително събрание на ВиК Асоциация
Областният управител свиква учредително събрание на ВиК Асоциация / sxc.hu

Първото учредително заседание на Асоциацията по ВиК в Плевен свиква днес областният управител Иван Новкиришки. За това информират от пресслужбата на Областна администрация. ВиК асоциациите се учредяват на основание чл.198 от Закона за водите и са за обособени територии, които са определени и обявени с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройството, обнародвано в Държавен вестник. Председател на асоциацията ще бъде Иван Новкиришки, а съучредители кметовете на 10-те общини в областта Плевен, Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Левски, Никопол, Пордим и Червен бряг, както и директорите на ВиК Плевен инж. Митко Спасов, и "Басейнова дирекция" - Румен Пенков.

Създаването на Асоциацията по ВиК и работата й са в резултат на поправките в Закона за водите. Той предвижда процентно участие на държавата в новото формирование да бъде 35%. Останалите 65% ще се разпределят между общините в областта, като разпределението ще се извършва на базата на населението в съответната община. Всички ВиК съоръжения на територията на Плевенска област, които до този момент са управлявани от общини, водни дружества, държавата или частни фирми, ще бъдат прехвърлени за управление от асоциацията.

Целта на сдружаването на общините в асоциация е новата голяма структура да може да кандидатства за финансиране по европрограми, на което търговското дружество „ВиК" - Плевен няма право.

Учредителното събрание е от 11.00 часа в зала "Плевен" на Областна администрация.