Няма да има политически чадър над виновните за трагедията във влака София- Кардам
Няма да има политически чадър над виновните за трагедията във влака София- Кардам / netinfo

Ще положим всички усилия истината да излезе наяве и виновните да получат наказание. Няма да има политически чадър за висши служители, каза на среща с близки на 9-те жертви от влака София-Кардам Камен Костадинов - председател на Временната анкетна комисия по проучване на обстоятелствата за трагичния инцидент.

Костадинов допълни, че до момента Комисията е задала конкретни въпроси към Министерство на транспорта и БДЖ за спазването на нормативната уредба за безопасност на движение, състоянието на вагоните и за извършената продажба на по-добрите вагони. По думите му в момента се прави финансово-икониомическа експертиза за последните няколко години на БДЖ, която трябва да даде отговор на някои от тези въпроси.

Той поясни, че до средата на месец юни се надява Комисията да излезе с обективно заключение и препоръки към Народното събрание за промяна в работата на БДЖ, с цел да бъдат избегнати подобни трагедии. Комисията обяви, че ще даде на близките всички протоколи от заседанията си до момента, с изключение на един, който е класифициран. Но увери, че в него няма нещо, което е особено важно за тях.

Преди срещата с Комисията роднините на жертвите разговаряха на закрито и с прокурора по случая Валери Мирчев. Те отказаха да дадат информация за срещата си с него, като се аргументираха, че са подписали декларации за опазване на следствената тайна. Адвокатът на близките Васил Василев обобщи, че те са удовлетворени от работата на прокурор Мирчев до момента и, че се очаква още веднъж да бъде удължен срока на разследването. Той не пожела да коментира пожаро-техническата експертиза.