Нова жертва на телефонна измама се прости с 4000 лева
Нова жертва на телефонна измама се прости с 4000 лева / archiv.DarikNews

На 20 април около 10:20 часа 54-годишна е получила обаждане на стационарния домашен телефон и била заблудена, че роднина от Германия и изпраща 14 000 евро в пратка. Плевенчанката трябвало да плати разходите за куриер на стойност 1980 евро. По-късно се договорили предаването на пратката да стане в района на военна болница - Плевен, където жената предава 4000 лв. на непознат, представил се като Пламен.
Куриерът посъветвал жената да отвори пратката в къщи, за да не видят странични хора парите. Когато отварила пакета, жената намира вътре кутия с пасти. За престъпление по чл. 209 от НК е сезирана прокуратурата. Полицията работи за установяване и задържане на извършителя.

Във връзка със случаите на извършени телефонни измами, напомняме на хората да бъдат особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. Най-често използваните сценарии от измамниците в Плевенско са пощенски пратки от чужбина, защитници на задържани лица след пътни инциденти, даване на пари за лечение и спешни операции след катастрофи.
Напоследък в Плевен е използван нов сценарий - измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на децата им.

Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна "оферта", да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да разпитат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.

Не се доверявайте и не давайте пари на непознати хора. Този вид престъпление в Наказателния кодекс на България се квалифицира като измама по чл. 209, чл. 210 и чл. 211 и се наказва от закона. В съдебната практика обаче измамите се явяват като едни от най-трудно доказуемите престъпни деяния. Причините, които усложняват доказването на тези престъпления са различни - отсъствие на веществени доказателства, отсъствие на свидетели, доброволно предаване на парите, невъзможност на потърпевшия точно да възпроизведе събитието и много други.

След организирани полицейски действия нееднократно криминалисти са осуетявали мошенически сделки като са задържали „бизнесмени", „пощенски служители" с колети или „защитници на задържани лица, за пътни инциденти", но разчитаме и на засилена бдителност от страна на населението. Многократно сме представяли различните престъпни схеми, използвани от извършителите и отново напомняме на населението, че при подобни обаждания не трябва да се доверяват и не трябва да се срещат с непознати лица, колкото и логично и убедително да звучат аргументите им. Да се уверят в самоличността им и да питат за характерни имена и събития, както и да търсят връзка с близките си, посочвани като участници в произшествията.

Оказвайте пълно съдействие на органите на реда за залавяне на измамниците.