Нова идея: АЕЦ Белене да бъде довършен като частен проект
Нова идея: АЕЦ Белене да бъде довършен като частен проект / БГНЕС.архив

Най-добрият вариант е АЕЦ "Белене" да бъде довършен като частен проект. Тази теза застъпи по време на парламентарния контрол министърът на енергетикатаТеменужка Петкова.

Дончев: Има заявен интерес от чужди компании към АЕЦ"Белене"

"Ние в нашата програма много ясно сме посочили как виждаме развитието на една нова ядрена мощност в страната. Това означава, първо, ако се развива такъв икономически проект, той да бъде икономически обоснован. Второ, да няма държавни гаранции и да няма договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия", посочи Петкова.

Бивш енергиен министър посочи "най-удачния вариант" по казуса с АЕЦ "Белене"

"Ето защо сме се концентрирали върху този вариант, който смятаме, че ще бъде най-добрият и най-разумният. От една страна ние ще обособим активите за АЕЦ "Белене", ще обособим площадката, която е лицензирана, изключително ценна като актив. Ще обособим и пасивите в едно отделно търговско дружество, което ще бъде предоставено за приватизация чрезАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която ще бъде гарант, че това ще бъде процедура, която ще гарантира максимална публичност и всяко едно лице, което има потенциален интерес, ще може да участва в тази процедура. Надяваме се по този начин да получим една добра цена, която да ни даде възможност да покрием част от дълговете на Националната електрическа компания (НЕК), съответно да вземем други управленски решения", разясни още министърът.

Борисов: Важно е парите от санкцията за АЕЦ „Белене" да бъдат спасени

"Ние сме се концентрирали в този вариант и този аспект. Разбира се, когато става дума за продажбата на проекта, чрез приватизация, не бива да остават съмнения, че това е вариант, в който държавата абдикира. Държавата ще присъства чрез своите регулаторни органи, но инвестицията ще бъде частна", заяви още Теменужка Петкова.

"Към настоящия момент се води ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", всичко е в ръцете на прокуратурата, надявам се колегите да анализират цялата фактическа обстановка", допълни министърът на енергетиката.