Бивш енергиен министър посочи най-удачния вариант по казуса с АЕЦ Белене
Бивш енергиен министър посочи най-удачния вариант по казуса с АЕЦ Белене / DarikNews.bg, архив
Бивш енергиен министър посочи "най-удачния вариант" по казуса с АЕЦ "Белене"
88409
Бивш енергиен министър посочи "най-удачния вариант" по казуса с АЕЦ "Белене"
Бивш енергиен министър посочи "най-удачния вариант" по казуса с АЕЦ "Белене"
  • Бивш енергиен министър посочи "най-удачния вариант" по казуса с АЕЦ "Белене"
  • Бивш енергиен министър посочи "най-удачния вариант" по казуса с АЕЦ "Белене"

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев лансира идеята за приватизация на проекта АЕЦ "Белене". "Чистият вариант, с отделянето на предприятието „Белене" в отделно дъщерно дружество и пълна приватизация през Агенцията по приватизация, е най-удачният вариант", каза в кулоарите на парламента Делян Добрев.

По-рано в сряда от БСП внесоха в Народното събрание проекторешение за отмяна на решението за прекратяване на изграждането на АЕЦ „Белене".

БСП иска да се отмени решението за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене"

Идеята, лансирана от Добрев, визира сто процента приватизация на предприятието за АЕЦ Белене, тоест площадката, с активите върху нея, с проекта, разрешителните и ако се намери частен инвеститор, който е готов на собствен риск да построи централата и да плати направените от държавата разходи и да поеме ангажимента към руската страна по арбитража, това е най-удачният вариант, смята бившият енергиен министър.

Реформатори и патриоти скочиха срещу предложение на БСП за АЕЦ "Белене"

Той припомни, че кабинетът работи по три варианта по казуса с проекта, след като Арбитражът в Женева отсъди България да плати за поръчаното оборудване на руската страна. "Може да се окаже, че някоя от останалите алтернативи е по-изгодна за България. В този смисъл БСП предлагат да работим само по един вариант, което ми се струва, че може да се окаже, че не е най-добрият", каза той.

Позицията на правителството е, че се работи по три варианта и така трябва, каза Добрев. Моето лично мнение е, че вариантът с приватизация е най-изгоден от гледна точка на ползите, които ще извлечем от това, каза Добрев, като подчерта, че става дума за лична позиция.

Борисов: Важно е парите от санкцията за АЕЦ „Белене" да бъдат спасени

По отношение на внесения от БСП проект за решение Добрев коментира, че той е "малко несъвместим със Закона за енергетиката, където има ясен ред, по който се строи ядрена централа. Решението не се взема от Народното събрание, а от Министерския съвет. Впоследствие парламентът потвърждава решението на кабинета", каза Добрев.