/ iStock/Getty Images
Ограничава се и достъпът на хора и животни
Нов случай на Африканска чума при диво прасе е регистриран в Ловешко, в землището на луковитското село Бежаново. "Прасето е било отстреляно при индивидуален лов", заяви за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев.

200-километрова зона около мястото, където намериха мъртво диво прасе

Това е четвърти случай на заразено с АЧС диво прасе в областта, другите три бяха в селата Дебнево и Ломец в община Троян и в Априлци. По думите на Федерчев, определена е 200 кв. км ефектирана зона. Районът се претърсва за умрели диви свине в тази зона от служители на Северозападно държавно предприятие.

Нов случай на африканска чума при диво прасе е регистриран в област Ловеч

Със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Ловеч са определени и подзоните. В подзона А, която е 3,14 кв. м, е забранено да се извършват дейности като дърводобив, транспортиране на дървесина, лов, събиране на билки и гъби. Ограничава се и достъпът на хора и животни.

Нов случай на Африканска чума по свинете във Видинско

В останалите две подзони е позволен индивидуален лов, лов с капани и групов лов, но без кучета, както и другите неотложни дейности. Определени са и мерки за биосигурност.
БТА