/ iStock/Getty Images
Изолирана е зона от 200 квадратни километра около мястото, където миналата седмица в габровското село Гергини беше намерено мъртво диво прасе, предава БТА.

Намериха мъртво диво прасе с африканска чума в село Гергини

"Заразеното с африканска чума по свинете (АЧС) животно е загробено, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано". Това съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация.

По-скъпо свинско заради Африканската чума

Мерките за безопасност са били предприети от 18 октомври, а след това се е състояло заседание на Областната епизоотична комисия, в която са участвали областният управител Невена Петкова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов.

Нов случай на африканска чума в област Русе

Определена е 200-километровата инфектирана зона, а Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция на горите-Велико Търново са издали заповед, с която се посочват ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона, както и три подзони.

Ново огнище на Африканска чума в стадо ''Източнобалканска свиня''

В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се ограничава за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства. За същия срок се забранява и ловът на дива свиня.

В другите две подзони се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Там могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности, но само след осигуряване и прилагане на мерки за биосигурност.

Над 9 млн. лева са отпуснати за дезинфекция на стопанствата срещу Африканската чума

"Проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти продължават, ще се проверява и за репопулация", информира Иванова.
БТА