Нона Караджова, министър на околната среда и водите:Разочарована съм от Община Плевен, очаквам повече от новото ръководство
Нона Караджова, министър на околната среда и водите:Разочарована съм от Община Плевен, очаквам повече от новото ръководство / netinfo

Община Плевен не е кандидатствала с нито един проект в сектор "Води", обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на посещението си в сряда. Разочарована съм, защото доста по-малки общини реализират подобни проекти за общо 700-800 млн. лв, посочи още тя. Министърът даде за пример съседната община Ловеч, където за последните четири години са реализирани екопроекти на стойност 50 млн. лв.

Нона Караджова се обърна към кандидата на ГЕРБ за кмет на Плевен доц. Димитър Стойков с надежда след изборите новото ръководството на общината да започне да ползва европейските средства за осъществяването на проекти.

В МОСВ все още не са предоставени част от изискуемите документи по проектното предложение за регионално депо за твърди битови отпадъци на Плевен, информира още министърът. По думите й, проектът за регионална система на Плевен, която включва още 5 общини, е подготвен от екоминистерството и е предаден на общината, за да кандидатства, тъй като това са правилата на ОП "Околна среда". Към края на месец август е подадено проектното предложение, но липсва част от нужната документация, така че в момента, в който се предостави, проектът ще стартира, посочи още министър Караджова. Проектът включва изграждане на депо със съответните изолации, довеждаща инфраструктура - път, електропроводи, водопроводи, компостираща инсталация, както и център за разделно предаване на рециклируеми и опасни отпадъци и води.