Най-много са били пожарите в широколистни гори
Най-много са били пожарите в широколистни гори / netinfo

9 761 дка широколистна гора са опустошени от пожари през 2007 година на територията на Плевенска област. През 2006 година изпепелени са само 27 дка. Това беше съобщено днес на заседания на Консултативния съвет по охрана на горите, дивеча и рибата, свикано от областния управител Цветко Цветков.

Миналата година са горели 797 дка иглолистни масиви, а през 2006 година – само 29 дка. Останалите пожари са в смесени гори и в земи от горския фонд. Понесените щети от общо 36 пожара са за 22 174 лева в общо 11 188 дка. Основна причина за горските пожари остава паленето на земеделски земи, в това число и пустеещи земи, пасища и стърнища след жътвена кампания. Минимален е броя на преките запалвания в горите. “Подпалвачите” обикновено са пастири, собственици на земи и механизатори, извършващи обработка на почвата след жътва.

През настоящата година дейността по охрана на горите, дивеча и рибата ще е насочена основно към осъществяване на контрол върху всички дейности в горския фонд, добива, транспорта, преработката и търговията с дървесина и странични продукти от горите при пълно взаимодействие с институциите, подписали съвместна план – програма.

За 2007 година са извършени общо 299 съвместни проверки. Най много са съвместните проверки на държавните лесничейства със служители на МВР, Дирекция “Областна инспекция по труда” и ГД “ ПБЗН”.