/ dariknews.archive
Повече от 80 туроператори, представители на фирми, на общини и журналисти гостуват в Ловеч за Петата работна среща между бизнеса и местната власт, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и от община Ловеч. Форумът започва днес и ще продължи до 25 октомври. За пръв път ще бъдат излъчени победители в националния конкурс за община с най-добра маркетингова политика 2017 г.

Мотото на петата среща между бизнеса и местната власт е "Сътрудничеството между обществения и частния сектор - платформа за устойчиво туристическо развитие". Дневният ред е изпълнен с дискусии на тема управление на туристическите дестинации и презентации на различните общини. Съпътстващата програма предлага запознаване с туристическия потенциал на община Ловеч, като са включени Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“, Старата градска баня „Дели Хамам“, музеят „Васил Левски“, Ловешката средновековна крепост и други обекти.

Планиран като инструмент за постигане на една от стратегическите цели на АБТТА -  перспективно и устойчиво туристическо развитие, още със своето първо издание през 2013 г. форумът е признат като необходима, иновативна и ефективна формула за разширяване и надграждане на диалога между основните групи участници на туристическия пазар: общините - важен фактор за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен регионален туристически продукт, туроператорите - осигуряващи неговата пазарна реализация, и организациите - създаващи бъдещите професионалисти за туристическата индустрия.

На националното туристическо предлагане в Ловеч ще работят делегати от 17 български общини със значителен туристически потенциал, професионалисти от над 25 водещи български туроператорски фирми, журналисти от основни български медии.

Професионалното образование трябва да е съобразено с нуждите на бизнеса, смятат българските туроператори и водени от разбирането за значимостта на практическото обучение, предоставят възможност на бъдещите професионалисти в туризма да придобият знания в реална бизнес среда, да  се запознаят с водещи български туристически агенции и защо не - да открият своето бъдещо работно място.

Работната програма на форума предвижда дискусии относно ролите на основните участници на туристическата сцена в осигуряване на необходимите условия за отговорно и перспективно развитие на българския туризъм, презентации на регионалните туристически ресурси, двустранни бизнес срещи за обмяна на информация и договаряне на конкретните условия на сътрудничество между заинтересованите страни.

В рамките на дискусионен панел "Споделена отговорност" български туроператори и общински администрации ще потърсят решение на проблеми, възникващи при разработването на програми, основани на регионални туристически ресурси, и подпомогнати от изтъкнати представители на българските академични среди, ще съгласуват действия за повишаване ефективността на своите професионални взаимодействия.

В модул "Конкурентност, основана на знания" общински експерти ще запознаят присъстващите професионалисти с ресурсите и предимствата за развитие на туризма в своя регион, а в "Една година по-късно" участници в миналогодишното издание на форума ще представят новоразработени туристически продукти и инициативи, свързани с разширяване на местното туристическо предлагане и насърчаване развитието на устойчив, отговорен и ориентиран към качеството регионален туристически продукт.

В последващ практически семинар представителите на общинските  администрации ще могат в двустранни срещи да дискутират конкретните условия на сътрудничество със заинтересования бизнес, да разпространят рекламни материали и да представят подробна информация за туристически обекти, природни забележителности, места за настаняване и изхранване на територията на своята дестинация.