На финала е и подготовката за преброяването на земеделските стопанства
На финала е и подготовката за преброяването на земеделските стопанства / снимка: Dariknews.bg

38 422 земеделски стопанства в Плевенска област ще бъдат обходени от 182-ма анкетьори и 18 контрольори за извършването на преброяване, изисквано от ЕС. Това стана ясно по време на презентация на преброяването в "Сортови семена - Вардим". Днес приключва обучението на анкетьорите от община Плевен, на 30 август те ще трябва да държат тест. За всички други общини в област Плевен обучението и тестовете вече са приключили. На 1 септември анкетьорите тръгват в 8.00 часа, преброяването на земеделските стопанства ще завърши на 30 ноември.

За три месеца трябва да се преброят всички земеделски стопанства в страната, които отговарят на определени критерии. Целата на преброяването произтича от задълженията, които страната ни е поела във връзка с членството си в ЕС. Всяка страна членка трябва да прави пълно преброяване на земеделските си стопанства на всеки 10 години. Това е небоходимо, за да се знае как се провежда земеделието в страната.

По-нататък, въз основа на тези дани, ще се решава и какви пари ще се отпускат на страната ни за развитие на земеделския сектор. Преброяването е доброволно, събраната информация е само за статистически цели, тя няма да бъде предоставяна на други институции като данъчни или съдебни власти. Обективността на статистиката, която ще се изготви обаче, не е много ясна, защото земеделските стопани може да не подадат коректна информация на анкетьорите и затова няма да бъдат санкционирани по никакъв начин.

Предвидено е да се направи и статистика колко от земеделските стопани са отказали да участват в преброяването.