На 6 март се почитат Св. 42-ма мъченици в Амория
На 6 март се почитат Св. 42-ма мъченици в Амория / dariknews.archive

Днес църквата почита мъченическата смърт на четиридесет и двама християни военачалници, приели смъртта през 840 година в град Амория, когато бил завзет от мохамеданите.

Част от жителите му и войниците били избити или отведени в робство, а главните военачалници били подложени на тежки изпитания. Победителите поискали от тях да се отрекат от вярата си и да признаят Мохамед. Военачалниците християни отказали и приели с достойнство смъртта.

Град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия бил дълго време обсаждан от мохамеданите през ІХ век при византийския император Теофил (829-842 г). 
Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града се намерил предател, който очаквайки голяма награда показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет. 
По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали Амория, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница 42-мата главни военачалници. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Празнуват: Красимир, Красимира.