На 27 юли почитаме Свети Панталеймон
На 27 юли почитаме Свети Панталеймон / dariknews.archive

Православната църква почита на 27 юли Свети Пантелеймон - ученик на знаменития лекар Ефросин, станал придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове.

Част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир Свети Панталеймон.
В съответствие с характеристиката на светеца като лечител през ІХ в. в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници.
В народния календар на този ден в различни краища на България се правят различни обредни действия.

Този църковен празник се нарича още Пантелей пътник. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името „Пантелеймон". То е гръцко име и за първите славяни-християни не е било понятно.

Българинът го е свързвал с „път", откъдето идва и изразът „Пантелей-пътник". Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват".

Близко до това е вярването, че този ден е щастлив за пътуване. На много места Св. Пантелей се празнува строго за предпазване от буря, от наводнение, като разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи и др. имоти са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели Св. Пантелей.