rumen
rumen / dariknews.bg
На 22 ноември в Плевен ще се извърши валидирането на пощенски плик и пощенска картичка, посветени на 140-та годишнина от Плевенската епопея.
Проектите са одобрени от Художествения съвет на съюза на филателистите в България, като са консултирани и с акад. Светлин Русев. За това информира медиите членът на Инициативния комитет за честването на 140 г. Плевенска епопея, Румен Петков.
Във валидирането ще участва и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чийто дядо Фердинанд е съпричастен в изграждането на Мавзолея в Плевен.
Също на 22 ноември заедно с акад. Светлин Русев, който е председател на журито на детските конкурси за песничка, есе и  рисунка, посветен на Освобождението на Плевен, ще бъдат обявени победителите в отделните категории.

Георг Спартански: Радвам се, че дарението на г-н Суровцев ще краси нашата Панорама

Румен Петков изрази благодарност към Съюза на филателистите и неговия председател Спас Панчев.
„Имаме техните уверения, че рисунката, която спечели конкурса ще бъде издадена на специална пощенска марка като елемент от честванията на 140-та годишнина от Освобождението на България“.

Румен Петков каза, че заедно със Симеон Сакскобургготски и Министерството на външните работи на България са постигнали споразумение за представяне на пощенския плик и картичка, както и на есето и рисунката в Москва и Париж.

Той отбеляза, че това е станало възможно и с изключителното съдействие на княз Александър Трубецкой, който е роден и живее в Париж и заедно с българското посолство и българския Културно-информационен център в Париж, интензивно разговарят за представянето на победителите в конкурса, както и на пощенската картичка и плика.

По същия начин се работи и в Москва, със съдействието на Министерствата на външните работи на Руската федерация и България, както и с посолствата на двете страни, обясни Петков.

„За нас това е голяма възможност да популяризираме Плевен, не просто като исторически център, свързан с решителната битка за освобождението на България, но и като голяма туристическа дестинация, която може да предложи на гостите на страната и на Плевен изживявания и запознаване с места и събития, които могат да бъдат видяни на малко места в Европа и в света“.

За тържествата по повод 140 г. от Плевенската епопея са поканени от кмета на Плевен княз Трубецкой и княз Никита Логанов – Ростовски.
Румен Петков изрази надежда, наред с високопоставените гости от Румъния, Финландия и Русия, да бъдат и представители на правителствата на тези страни, които имат ключово място и роля за Освобождението на България и за Епопеята при Плевен.