/ dariknews.archive
"Прекрасни са впечатленията ми от посещението ми на Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“ и сърдечно благодаря на българския народ затова, че помни големия руски народ - в това число и беларуския, че са участвали в освобождението на България от Османско робство.

Посланикът на Беларус: Страните ни имат потенциал за икономическо сътрудничество

Поздравявам ви за прекрасната експозиция и изобщо за прекрасната Панорама, както и за това, че предавате историята на следващите поколения за това, кой се е сражавал заедно с вашия народ за вашето освобождение“. Това каза за Дарик Извънредният и пълномощен посланик на Беларус в България Александр Лукашевич, преди да поднесе цветя пред Вечния огън в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“.

 

dariknews.archive

Посланикът посети Плевен по покана на народния представител от БСП Васил Антонов, който е председател на Групата за приятелство България - Беларус към 44-то Народно събрание. „Що се отнася до икономичеките ни отношения, ние имаме определена перспектива и в настоящия момент оборотът между Република Беларус и Република България по данни за 2018-та година е от порядъка на 113 милиона долара.

Това от една страна изглежда много, чисто човешки погледнато, но е малко, погледнато като отношения между две страни с приблизително равен икономически потенциал, население и промишленост. В тази посока, за да постигнем по-добри резултати, усилията ни през тази година ще бъдат насочени към развитие на търговско-икономическите отношения.

Посланикът на Република Беларус идва в Плевен по покана на Васил Антонов

Във връзка с посещението на фирмата, която посетих в Плевен, се надявам, че за нея има още по-голяма перспектива и продукцията, която представя е известна в цяла България отдавна и се надявам това да продължи и за в бъдеще“. Относно предстоящите си разговори с кмета на град Плевен Георг Спартански и управителя на Област Плевен Мирослав Петров, посланикът на Беларус Н. пр. Александър Лукашевич сподели пред Дарик, че очакванията му са напълно позитивни.