Мост в Ловеч пропадна, фирми останаха без комуникации
Мост в Ловеч пропадна, фирми останаха без комуникации / lovech.press

Транспортен мост в Ловеч пропадна заради високите води на река Осъм. Съоръжението е главна пътна артерия за част от индустриалната зона на града, за местностите Сенан тепе и Липака, където има вили, както и за няколко близки села и Севлиево. На фирмите пък принудително са прекъснати всички инфраструктурни връзки за подаването на природен газ и вода.

Незабавно свиканият от кмета Минчо Казанджиев кризисен щаб на 14 юни - петък установи на място пропадане от около 40-50 см откъм оттока на средната опора на моста в резултат на изнасяне на материала на основата от силното течение при сегашното ниво на реката. Вследствие на това, пътното платно откъм оттока над опората е пропаднало и са се открили фуги над трите опори.

Мост в Ловеч пропадна фирми останаха без комуникации
netinfo

Мостът е затворен за превозни средства и пешеходци, предстои да бъдат поставени метални ограждения, както и жива охрана. Уведомени са Агенция „Пътна инфраструктура", чиито представители се очакват да пристигнат на място в Ловеч, Спешна помощ и фирмите по сметосъбиране. Вече са начертани и обходни маршрути за движение.

Работата на кризисния щаб към община Ловеч продължава и в събота. По думите на кмета Казанджиев, решението на проблема е основен ремонт на моста, който е строен преди повече от половин век. Но не е ясно кога може да стане това, така че пътното съоръжение може да бъде затворено с месеци.
Веднага са проверени останалите мостове в Ловеч, информира още градоначалникът. Всички те са в изправност.