Мартин Митев: Кой излъга плевенчани, че ще строи басейн за децата им
Мартин Митев: Кой излъга плевенчани, че ще строи басейн за децата им / archive.dariknews

"В три поредни сесии на Общинския съвет влиза предложение от общинска администрация за отдаване под наем на общинския басейн в центъра на Плевен и това предложение среща голяма съпротива от голяма част от колегите с мотива, защо трябва общината да го даде да се стопанисва от някой друг, а не да го стопанисва сама, за да има съответно преференции за децата на Плевен като се водят школи по плуване и т.н.". Това каза пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен общинският съветник и председател на Комисията по икономика и бюджет в ОбС Мартин Митев.

Обръщайки се към предишното ръководство на Община Плевен той зададе въпроса: Кой?
"Кой проектира басейна така, че да не може да се ползва за обучение на деца? Кой проглуши ушите на плевенчани, че "строим басейн за вашите деца"? Кой лъга плевенските деца и техните родители, че с част от парите от кредита ще се направи басейн, в който "ще развиваме спортните умения на децата, здравето".

Митев обясни, че басейнът в Обществения плувен комплекс е проектиран като обществен басейн и според нормите за проектиране на такова съоръжение от последната им редакция през 2007 година, изискването за басейн за начинаещи е дълбочината да е от 80 см до 1,25 метра. Допустими са подвижни дъна с хидравлична система, които би трябвало да са проектирани предварително.
Той коментира и направените от някои съветници предложения за поставяне на мрежи, с които да се осигури необходимото ниво в рамките на изискваната дълбочина и ги определи като несериозни. "Кой лъга 12 години?", попита отново Мартин Митев.

Той уточни, че всъщност в сградата е готов за експлоатация само плувният басейн, но останалата съпътстваща инфраструктура като фитнес зали, джакузита, сауни, съблекални и т.н. не са готови. Митев каза, че парите, които са ползвани от кредита са били предназначени само за басейна, а за обзавеждането на останалите помещения са нужни много сериозни средства, с каквито общината не разполага.
Той представи груба сметка на разходите по издръжката на съоръжението такова, каквото е в момента.
Така като необходими средства за заплати на персонал, химикали за поддръжка, консумативи като вода, ток, счетоводство и т.н. възлизат на най-малко 350 000 лева годишно, от които за заплати и осигуровки - 120 000 лева. От друга страна, за да се самоиздържа басейна, той трябва да осигури приход от най-малко 1100 лева.

Мартин Митев обясни, че ако се намери инвеститор, който да довърши и оборудва останалите помещения в комплекса, тогава сметката ще бъде друга. От думите му стана ясно, че е дадена зелена светлина за отдаване под наем и предстои да се види инвеститорския интерес.

Изграждането на Обществения плувен комплекс беше основно финансирано с пари от инвестиционен кредит, взет от предишното ръководство на Община Плевен.