Маратон на приятелството осигурява средства за топъл обяд за 30 деца в Гулянци
Маратон на приятелството осигурява средства за топъл обяд за 30 деца в Гулянци / dariknews.archive

Осигуряване на топъл обяд за 30 деца в неравностойно положение в община Гулянци, е дарителската кауза на тазгодишното издание на Маратона на приятелството в Плевен. Инициативата ще се проведе на 17 май, обявиха организаторите й от Спортен клуб „Бегач" и „Eyes OPEN".

„Хората в общината са едни от най-бедните в страната. Безработицата там за миналата година е 45%. Значителна част от децата са от ромски семейства и семейства с поне един безработен родител. Част от тях спират да ходят на училище, защото родителите им нямат средства да им осигурят храна или дрехи за училище", споделиха организаторите на маратона. Целта, който са си поставили, е осигуряването на едно хранене дневно - топъл обяд в трапезарията на училището.

„Опитът от минали години показва, че това е добър стимул и за ежедневно посещение на училище и шанс за тези ученици да завършат образованието си. Ходенето на училище поставя децата в благоприятна за образователното и личностното им развитие среда. По този начин се осигурява и медицинско наблюдение и грижа, което намалява степента на заболяванията на тези деца", казват от Спортен клуб „Бегач" и „Eyes OPEN" . Сумата, нужна за осъществяване на каузата, е поне 7800 лв. С нея ще може да се подсигурят 130 топли обяда през учебната 2015/2016 г., считано от 1 декември.

Партньори в инициативата са Българският червен кръст - Плевен, Община Плевен и училищните ръководства на училищата в Гулянци.

Повече информация за каузата можете да видите на адрес: www.plevenmarathon.com