Ловешката структура на ГЕРБ дари българска литература на деца от Босилеград
Ловешката структура на ГЕРБ дари българска литература на деца от Босилеград / Снимка: Ценка Лазарова

Областната структура на ГЕРБ Ловеч съвместно с ГЕРБ Кюстендил дари на учениците от ОУ „Георги Димитров" в Босилеград българска литература, съобщиха от партията в Ловеч. Посещението се осъществи по повод първия учебен ден в Сърбия, първи септември. То бе по покана на ръководството на школото и кмета на общината Владимир Захариев. От Ловеч в състава на официалната българска делегация са били председателката на Жени ГЕРБ Калинка Мончева, Ценка Лазарова - председател на „Предприемачи" ГЕРБ и колегата й Васил Петров.

По време на визитата гостите от България са посетили и Културно-информационния център на българското малцинство „Босилеград" с председател Иван Николов. Представителите на ГЕРБ Ловеч подарили на центъра стенен часовник със символа на Ловеч - Покрития мост, рекламни материали за Ловешка област, както и икона на Светата майка, изпратена лично от областния координатор на партията Николай Нанков.

Гостите от България присъствали на откриването на учебната година в ОУ „Георги Димитров". Директорът Методий Чипев запознал гостите си с историята на училището. В учебното заведение децата учат на сръбски език, като в програмата имат и предмет „Български език и литература". По желание на родителите има и паралелки с усилено изучаване на български език. В училището има 20 паралелки, като в 5 от тях изучава български език като основен. Тази година 14 малчугани са в първи клас именно в такава паралелка. Децата от 1 до 5 клас имат по 5 учебни часа по български и три по сръбски език. От 5-7 клас - 4 по български и 4 по сръбски език. В горния курс учениците имат 6 учебни часа сръбски и два български език. Програмата на обучението е одобрена от Министерството на образованието на Сърбия.

На територията на община Босилеград има 63 паралелки, 110 преподаватели и 619 ученици. Няма нито едно закрито училище, като всички те се издържат от образователното министерство, като има случаи на учебни заведения с по 1 ученик и 1 учител по всички предмети, раказа Ценка Лазарова, председател на „Предприемачи" ГЕРБ Ловеч.  

Всички деца от основното училище в Босилеград са получили от българската делегация дарение „Българска граматика" и „Български тълковен речник", осигурени съвместно от областните структури на ГЕРБ в Ловеч и Кюстендил. Агенцията за българите в чужбина чрез представителя си Росен Иванов са дарили на децата по комплект учебни помагала и художествена литература.

Изключително трогателно бе тържеството в наша чест, децата рецитираха на български, танцуваха наши танци, а накрая завършиха с „Моя страна, моя България", сподели сред завръщането си Ценка Лазарова. Любопитен факт е, че първият владика, посетил Босилеград, е Ловчанският митрополит Гавриил и местните хора говорят с благоговение за него.