Ловеч събира танцьори на фолклорен празник „Хоро под Стратеш
Ловеч събира танцьори на фолклорен празник „Хоро под Стратеш / dariknews

Третото поредно издание на фолклорния празник „Хоро под Стратеш" ще се проведе на 21 юни /събота/ в Ловеч, съобщиха организаторите Нено Щрегарски и Маргарита Дончева от Народно читалище „Зорница 2010". В проявата ще се включат 12 колектива от десет града - София, Горна Оряховица, Шумен, Варна, Угърчин, Априлци, Троян, Плевен, село Морава, Свищовско, и Ловеч. Всяка група ще се представи с две хора, като едното задължително трябва да е от Северняшката фолклорна област.

Празникът ще започне в 15:45 ч., когато пред СОУ „Св. Климент Охридски" в началото на пешеходната зона ще се съберат всички танцьори. Те ще преминат в шествие през цялата централна градска част и през Покрития мост. В 16:30 ч. на откритата сцена в квартал „Вароша" ще бъде даден старт на танцовите изяви, които ще открият домакините от Клуба за народни хора „Ловеч" към читалище „Зорница 2010".

Догодина „Хоро под Стратеш" ще бъде и с международно участие, издадоха Щрегарски и Дончева. Те вече са установили контакти с българи, живеещи в Австрия, Белгия и Германия, които там са сформирали клубове за фолклорни танци.
Идеята на проявата е да се създават нови приятелства, различните клубове да обменят методи на работа, да се покаже разнообразието на българския фолклор, обясниха организаторите.

Заради трагедията във Варна община Ловеч е оттеглила участието на духовия оркестър, който традиционно водеше шествието в предишните години.