Ловеч става част от Националната кампания „Нощ на прилепите 2015
Ловеч става част от Националната кампания „Нощ на прилепите 2015 / dariknews.archive

На 29 септември, вторник, от 16:00 ч. на площад „Тодор Кирков" в Ловеч организацията „Зелени Балкани" и сдружение „Деветашко плато" ще проведат информационно-образователна кампания, част от Националната инициатива „Нощ на прилепите 2015". За това информират от пресцентъра на общинската администрация.

Организаторите са подготвили артистични ателиета и викторини за деца и информационна кампания за значението на прилепите. Всеки желаещ ще има възможност също така да получи дипляни и плакати с информация за прилепите, да разгледа изложба за прилепите, информационни банери, изложба от прилепни рисунки. За най-ентусиазираните участници ще има специални награди.

Инициативата в града се организира с финансовата подкрепа на община Ловеч, чийто ангажимент за кампанията е част от усилията на общината за опазване на прилепите и биоразнообразието.

Отбелязването на Нощта на прилепите започва по инициатива на секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи, на което България е член от 1999 г.
Първата Нощ на прилепите е проведена през 1990 г. във Франция и Полша, впоследствие се включват всички европейски страни, а през 2012 г. към нея се присъединяват САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан, с което тя надхвърля мащабите на стария континент и се превръща в международна.

Международна нощ на прилепите се провежда в България от 1998 г. по инициатива на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Национален координатор на кампанията през последните три години са Зелени Балкани, а участие в кампанията вземат още 30 организации и институции и десетки учебни заведения.

Тази година общо над 15 града ще се присъединят към отбелязването с различни инициативи. Сред тях, освен Ловеч, са също така София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Плевен, Кнежа, Велико Търново, Мусина, Шумен, Поморие, Пазарджик, Русе, Сливен и Враца.