Космонавтът Георги Иванов даде старт на футболен турнир в Малиново
Космонавтът Георги Иванов даде старт на футболен турнир в Малиново / lovech.press

В ловешкото село Малиново се провежда футболен турнир в памет на летеца-изтребител капитан Христо Арнаудов. В него се включиха четири отбора от ученици от пети до седми клас от четири села в три общини - Дебнево и Врабево /Троян/, Ряховци /Севлиево/ и Малиново /Ловеч/.

Стартът бе даден на спортната площадка в местното училище. Символично първия съдийски сигнал даде космонавтът Георги Иванов, под чийто патронаж се провежда турнирът.

Наградата за победителя ще бъде купа на името на Арнаудов. Летецът е загинал във въздушен бой на 17 април 1944 г., само на 28 години, защитавайки небето над София.
Надпреварата се провежда по инициатива на кмета на Малиново Петър Матеев, бивш летец, с подкрепата на местното читалище „Събуждане - 1927".

За идеята за турнира и за почитане на паметта на героите на България организаторите и участниците поздрави кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, който поднесе цветя на паметника на загиналите във войните малиновчани. Там бе посадено дърво и бе поставена паметна плоча на капитан Арнаудов.

На събитието присъстваха още народният представител Корнелия Маринова и бившият главнокомандващ ВВС генерал Михо Михов.
Намеренията на кмета на Малиново са турнирът да стане ежегоден.