fondacia
fondacia / obshtina.lovech
На 11 май Ловеч отбелязва своя празник. Началото ще бъде сложено с тържествена света литургия и молебен за благоденствие в 9:00 ч. в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града.
Знамето на Ловеч ще бъде издигнато тържествено в 11:00 ч. пред храма, след което започва и празничната програма. 11 май е неучебен за ловешките ученици, но обслужващите структури в общината ще работят.
 
От 12:00 ч. в Драматичния театър е церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Ловеч”. Високото отличие ще бъде връчено на хирурга от Военномедицинска академия проф. д-р Никола Владов. За значителен принос и дългогодишна обществена, литературна и културна дейност със званието „Заслужил гражданин на Ловеч” ще бъде удостоен литераторът Найден Ангелов, когото всички наричат Учителя.
 
Малко по-късно ще бъдат обявени и отличията за инвеститор и бизнесмен на годината, които общината традиционно връчва в Деня на Ловеч.
Детският празник „Европа в моя град“ е от 17.30 ч. на сцената на Ловешката крепост, а спектакълът „Шоуто трябва да продължи“ на столичния театър „Стефан Македонски“ е в салона на театъра от 19:00 ч.
 
Спортната програма започва в 15.30 ч. с щафетата „Пламъчета сини”. Участват отбори, съставени от ученици от първи до четвърти клас на училищата от Ловешка област. От 16.30 ч. е щафетата „Ловеч 2017”, в нея участват отборите от училищата от Ловеч, съставени от по-големите ученици – от пети до дванадесети клас. Стартът е на бул. „България” (от пресечката с ул. „Александър Стамболийски”), а финалът - на бул. „България” (зад сградата на областна администрация). Награждаване на победителите в двете щафети е на площад „Екзарх Йосиф I“.
 
Вечерта е концертът спектакъл на супергрупата „Фондацията”. Музикантите ще забият от 21:00 ч. на площад „Екзарх Йосиф I”. Кирил Маричков от „Щурците”, Иван Лечев от ФСБ, Славчо Николов от Б.Т.Р., Венко Поромански от група „Те” и Дони ще изпълнят най-големите си хитове в нови акустични аранжименти.
 
Финалната точка на празничния 11 май ще сложат лазерно шоу и голяма заря, които ще започнат веднага след концерта.