Комисията по вероизповедания и парламентарна етика заседава в Плевен
Комисията по вероизповедания и парламентарна етика заседава в Плевен / archive.dariknews

По покана на зам.-председателя на Комисията по вероизповедания и парламентарна етика и народен представител от ПГ „Коалиция за България" Васил Антонов, на 4 и 5 април 2014 г. Парламентарната комисия в състав: Пламен Славов (Председател), Павел Шопов (зам.-председател), Хюсеин Хафъзов (зам.-председател) и членове: Александър Методиев, Атанас Зафиров, Емануела Спасова, Емил Костадинов, Ирена Узунова, Калин Милчев, Корнелия Маринова, Красимира Анастасова, Кристиян Димитров, Митко Захов, Петър Мутафчиев, Петър Якимов, Петър Ангелов, Петя Аврамова, Пламен Желязков и Снежана Дукова, ще посетят гр. Плевен и ще проведат изнесено заседание в конферентната зала на хотел „Ростов".

Гост на заседанието ще бъде декана на Православния богословски факултет към ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий" - доц. д-р Димитър Попмаринов, който ще коментира въпросите на християнството и християнската църква през вековете.

В рамките на посещението ръководството на комисията ще се срещне с представителя на Плевенската епархия - Митрополит Игнатий в храм „Света Параскева", където ще имат възможността да беседват по проблемите на църквата и въпроси, свързани с поддръжането и осъвременяването на църковните имоти.

В програмата на народните представители е включено посещение на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев", разположена в централната градска част. В нея се съхраняват уникални произведения на изкуството, който акад. Светлин Русев дарява на родния си град.

Това са образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представляващи етапите на развитието му в лицето на емблематични автори.
В залите на галерията могат да се видят възрожденски щампи, съвременни български автори, но и западноевропейска графика от 18, 19, 20 век, между които творби на Пикасо, Гойа, Шагал, Салвадор Дали, както и картини на Роден, Дега и Реноар. Днес е архитектурен паметник на културата с национално значение.

Народните представители ще посетят и един от символите на Плевен - Панорама „Плевенска епопея 1877 г.", построена през 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен и напълно ремонтирана и обновена през миналата година, като част от европейски проект, който община Плевен изпълни с амбицията да се увеличи туристическият поток към града.