/ Обшина Левски
"Огромни са щетите за земеделските стопани след природната стихия, градушката и бурята, които връхлетяха вчера региона на град Левски. Земеделска продукция е унищожена на 100%", информираха от пресофиса на Община Левски. 

Обшина Левски

Силно засегнати са  селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски, както и хиляди декари земеделска земя. От днес вече се подават заявления за оценка на щети за да сме на ясно за реалните загуби, които ще претърпят нашите земеделски производители, уточниха от Община Левски.

Около 70 хиляди дка са засегнатите площи при падналите градушка и дъжд

Изключително поразени са и градините на хората в населените места и те подават сигнали за частните си градини и стопанства в чертите на населените места. За щастие сега няма силно увредени къщи, цигли и настилки, но щетите които са нанесени на икономиката много дълго време ще бъдат преодолявани.

Днес приключват комисиите в с. Българене, където падна градушката преди седмица. От днес започват да се подават молби на граждани, които искат да им бъдат оценени щетите в поразените от градушката населени места.

Обшина Левски

"Разговарях с шефа на областната земеделска дирекция. От утре ще има комисии, които ще оценяват и щетите в землищата. След ден - два ще имаме по-ясна представа за реалния размер на загубите. В момента разчистваме улиците, там където има нанос на кал и паднали дървета. Заедно с градушката бурята вчера изкорени и изпочупи доста дървета и в Асеновци и наводни главната улица в Малчика.

Бури и градушки удариха част от страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

Работим сериозно, но на практика след като за трета поредна година община Левски, и общините Летница, Свищов и Пордим са толкова сериозно засегнати от градушките за този регион трябва сериозно да се помисли, а не само да разчитаме на застрахователи  и на това до колко може държавата да помага.

Държавата трябва да се включи с разработване на политики за района. Задължително. Вече е видно, че трябва да се построят площадки за разбиване на градоносни облаци. В противен случай се опасявам, че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат повече нашите площи и нашите населени меса или ще го правят при непосилни високи застрахователи премии, което ще затрудни хората допълнително", сподели кметът на Левски Любка Александрова.

Обшина Левски

Единствения по-сериозно развит поминък на нашите общини, на който хората разчитат, това е земеделието. Така че ако няма сериозна държавна политика региона да бъде защитен по някакъв начин, мисля, че още повече ще се обезлюди.

Чувам хората да  казват, че ще се откажат да се занимават със земеделие, а отказвайки се да се занимават със земеделие поради случващите се неща, те ще потърсят препитание в чужбина или някъде другаде, а това не е добро", допълни Любка Александрова.