Градушка унищожи посевите в селата Бацова Махала и Санадиново
Градушка унищожи посевите в селата Бацова Махала и Санадиново / emo.shumov

В края на месец май, градушка с големина колкото орех буквално помля землищата на двете съседни села от община Никопол Бацова Махала и Санадиново. Това съобщи председателят на ЗК"Единство-94" село Бацова махала Васил Енев, който с тревога сподели, че работи в кооперацията от 22 години, самият той наближава 70 годишна възраст и е от селото, но такъв унищожителен град не е виждал.

Градушка унищожи посевите в селата Бацова Махала и Санадиново
netinfo

"На 30 май около 19:00 часа, за по-малко от 15 минути всичко, което е растение беше смляно. Обработваме близо 14000 дка. Всичко е унищожено на 100%. Положението е повече от трагично. До вчера работата вървеше обичайно, очаквахме големи добиви от културите, а ни сполетя пълен срив.

Градушка унищожи посевите в селата Бацова Махала и Санадиново
netinfo

Застраховали сме културите на 100%, но условията при българските застрахователи са страшни. Ние сме вложили близо 1 милион лева, а за презасяване на културите се изплащат само 20% от застраховката. Това е ужасно изнудване от страна на застрахователните дружества. Селото ни живее благодарение на кооперацията, защото в нея работят 75 души и хранят своите семейства. Не получим ли помощ от държавата, трудно можем да възстановим дейността си", жалва се председателят на кооперацията.

Не по-малко тревожен е кметският наместник на село Санадиново Светослав Светославов, където землището е 33000 дка. Подобно е положението в селата Татари и Деков, където след унищожителната градушка дори не е можело да се стигне, за да се видят пораженията от природната стихия. Предполага се, че там са унищожени около 20000 декара.