Грабежите в Ловешко са се увеличили
Грабежите в Ловешко са се увеличили / netinfo

27 грабежа са регистрирани на територията на Областната дирекция на МВР Ловеч за първите десет месеца на годината. От тях разкрити са 14, съобщиха от пресцентъра на полицията. Според полицейската статистика има тенденция на увеличаване на този вид престъпления, тъй като за същия период на 2008 г. са регистрирани 13 грабежа и са разкрити 9, разкриваемостта е 69%.

Най-често жертви на този вид престъпления стават жени, възрастни хора и непълнолетни. Данните сочат, че преспътниците са основно мъже, а грабежите са извършени след употреба на алкохол. В повечето случаи,  грабителите са в активна трудова възраст и често са безработни, предупреждават полицаите. Най-често лицата, установени като извършители на престъпление, са без образование, с осново или средно образование.

Сред основните причини за ниската разкриваемост на тези престъпления е на първо място липсата на свидетелски показания относно начина на извършване на престъплението. Жертвите са в стресово състояние, а свидетелите поради отчуждение и безразличие към съдбата на околните не са заинтересовани и отказват да дават показания.

На второ място е закъснялото подаване на сигнал в съответното Районно полицейско управление. Често този интервал е повече от половин час, а когато крадците са с автомобил, те бързо се отдалечават от местопрестъплението. Не на последно място е и невъзможността на жертвите да дадат точно описание на престъпника, информират още от полицията.