Фортисимо
Фортисимо / dariknews.archive
Плевенска филхармония и Фондация „Америка за България“ откриват поредния сезон на проект „Фортисимо клас“ в град Плевен.

Проектът е предназначен за ученици от 4 клас и има за цел да запознае децата с инструментите, включени в състава на симфоничния оркестър. За целта 7 лектора - оркестранти в Плевенска филхармония ще покажат на учениците от три плевенски училища истински инструменти, ще им разкажат историята им, ще покажат частите им и начина на звукоизвличане. В края на часа децата, които имат желание, ще могат да хванат инструментите в ръце и дори да посвирят на тях.

В проекта тази учебна година са включени цигулка и виолончело от групата на струнните, флейта и обой от групата на дървени духови, тромпет и тромбон от групата на медни духови и барабани от групата на ударните инструменти. Така децата ще опознаят състава на симфоничния оркестър, ще разберат кой инструмент как звучи.

Предвидено е проектът да продължи в рамките на учебната 2017/2018 година, като през април ще има заключителен концерт, на който децата, участници в проекта ще бъдат гости в залата на ДКТ „Иван Радоев“, където ще могат да видят симфоничен оркестър в пълния му състав.

Откриването на "Фортисимо в клас" ще бъде на 23 октомври - понеделник в 13.30 часа в 4 “в" клас, на втория етаж, стая 306 в СУ „Иван Вазов“ - Плевен, което е пионер в работата по този проект,