Експерти представиха възможностите на схема „Помощ в дома
Експерти представиха възможностите на схема „Помощ в дома / archiv.DarikNews

Възможностите на схема „Помощ в дома" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" бяха представени днес на информационна среща в Областна администрация-Плевен. На срещата присъстваха експерти от общините и от общинските дирекции „Социално подпомагане" на територията на областта.

Новата схема цели да създаде нов децентрализиран модел на предоставяне на услуги в домашна среда. С нейното изпълнение ще се промени начина на предлагане на тези услуги и те ще бъдат предоставени, когато лицето има потребност от тях. Целта е услугите да се профилират, да се извършват от различни специалисти, което ще подобри качеството, им отбелязаха експертите от Агенцията за социално подпомагане. Дейностите, които ще бъдат предоставяни, са дейности за лична помощ, дейности за социална подкрепа и социално включване и комунално-битови дейности. Те ще бъдат насочени към възрастни, самотно живеещи хора и хора с увреждания.

В рамките на схемата ще се даде възможност, сега съществуващите домашни социални патронажи да разширят дейността си, като създадат Звена за услуги в домашна среда. В населените места, в които няма развита услуга „Домашен социален патронаж", ще се осигури възможност за създаване на самостоятелни Центрове за услуги в домашна среда. Предвидено е в новите звена и центрове да бъдат назначавани безработни лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

По схемата, която е с бюджет от 30 млн. лева, могат да кандидатстват само общински предприятия или общински структури, които отговарят на определени условия. Проектните предложения могат да бъдат в размер от 80 000 лв. до 250 000 лв. Средствата за реализирането им се предоставят безвъзмездно и не се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите.

Проекти ще се приемат до 29 юни 2012 година в Агенцията за социално подпомагане.