Доц. Луканов:Амбицията ни е УМБАЛ-Плевен да бъде център за високотехнологична медицина
Доц. Луканов:Амбицията ни е УМБАЛ-Плевен да бъде център за високотехнологична медицина / dariknews.archive

Ръководството на Университетската болница в Плевен работи по проект "Ремонт, оборудване и модернизиране на болницата" по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 година, с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването на стойност около 14 милиона лв. Основната концепция на проекта, който е сред приоритетните в работата на ръководството на лечебното заведение е диагностика и лечение на онкологични заболявания. Това съобщи пред журналисти новият директор на УМБАЛ"Д-р Георги Странски" доц. д-р Цветан Луканов.

"По този проект Университетска болница Плевен получи дигитална ехографска система, дигитален скопично-графичeн рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика /MRI - equipment/, дигитален мамограф, система за архивиране и разпространение на образи /PACS/, ендоскопска апаратура /видеогастроскопи, видеоколоноскопи/, дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, 4 броя асансьори и дизелов агрегат", уточни той.

Очаква се в болницата да се достави голяма лабораторна система, лабораторна иформационна система, линеен ускорител със съпътстващата го апаратура, апаратура за централна стерилизация, уредба за интраоперативно лъчелечение/система за интраоперативно kV лечение и анестезиологични апарати. Към настоящия момент е открита процедура за възлагане на обществена поръчка от бенефициента по проекта Министерство на здравеопазването за апаратурата, която се очаква да се достави в лечебното заведение.

Друг проект от инвестиционната програма на университетската болница е „Ремонт и преустройство на операционни зали в Клиника по ортопедия и травматология", с който УМБАЛ - Плевен кандидатства пред Министерство на здравеопазването за субсидия за капиталови разходи.

Реализацията на подобни проекти спомага за превръщането на Университетска болница - Плевен в център за високотехнологична медицина, което е една от основните амбиции на ръководството на лечебното заведение, обясни доц. д-р Цветан Луканов.