/ ДБГ
В писмо, изпратено до посолството на Кралство Великобритания, ръководството на Движение България на гражданите поиска международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен, сина му и още едно лице. Случаят наподобява опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия. 

Маринов: Случаят Емилиян Гебрев е бил както в нашето полезрение, така и в синхрон със западните партньори

Вече 4 години българската държава отказва да стигне до отговора на най-важния въпрос - КОЙ и с каква цел е поръчал убийството на собственика на едно от големите компании за производство и търговия с оръжия в България. ДБГ иска международно разследване, тъй като нито едно убийство на знакови бизнесмени през последните години не бе разкрито. 

Как действат смъртоносните отрови?

Дори и след обясненията на главния прокурор, остава неизяснено защо вместо да проверят лицето, което се опита чрез офшорно дружество да придобие враждебно фирмата на отровения бизнесмен, службите в България се занимават със съставките в салата му. В случая много по-важни въпроси трябваше да получат отговор. Като например: 

- Как са отровени трима души, които са били на различни места; 

- От групата на Новичок ли е веществото, причинило отравянето; 

- Има ли отношение към случая руският агент, който според данните на британските служби е пристигнал в България в периода на отравянето; 

- Отравянето част ли е от опита за отнемане на едно от най-големите оръжейни дружества; 

- Имат ли други държави интерес да ликвидират българския военно-промишлен комплекс? 


Считаме, че с имитиацията на действия министър-председателят Борисов хвърля огромна сянка върху имиджа на България като суверенна правова страна. Нещо повече - ако не се стигне до истината, ще се засилят съмненията за съпричастност на правителството към извършваните престъпления.

Трети руски агент, замесен в отравянето на Скрипал, вероятно все още е във Великобритания

Припомняме, че преди години министърът на икономиката опита да отнеме собствеността на същата военна компания чрез национализация. ДБГ счита, че държава, в която остава без последствия опит за враждебно придобиване на стратегически бизнес за милиони от лица, които вече са ликвидирали бизнеси за милиарди, е не европейска, а криминална държава. 

Това е поредното доказателство за пълния разпад на държавността у нас, което отблъсква чуждестранните инвеститори и оставя България в сенчестата страна .