ДАИ Плевен наложи санкции за 12 хил. лв. заради нерегламентирани превози
ДАИ Плевен наложи санкции за 12 хил. лв. заради нерегламентирани превози / Dariknews.bg архив
ДАИ-Плевен наложи санкции за 12 000 лв. заради нерегламентирани превози
36829
ДАИ-Плевен наложи санкции за 12 000 лв. заради нерегламентирани превози
  • ДАИ-Плевен наложи санкции за 12 000 лв. заради нерегламентирани превози

16 наказателни постановления за извършване на нерегламентирани превози са написали през 2010 г. инспекторите на ДАИ Плевен. Наложените санкции са за около 12 хил. лв., каза за Дарик Цветелин Цветанов, ръководител на областния отдел на автомобилната инспекция.

Нарушенията са установени при съвместни акции на органите на НАП, МВР, ДАИ и «Икономическа полиция», под наблюдението на Районна прокуратура. Проверките са извършвани периодично, но на практика е много трудно да се докаже, че пътниците се превозват незаконо. Самите те отричат, че им вземат пари, допълни Цветанов. По думите му, трудно се събират и доказателства, които трябват пред съда, за да може да бъде ефективна борбата с нелегитимните превози. В момента нормативната уредба не позволява по-сериозни санкции за подобен вид нарушения.

Именно това е причината от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предложат промени в Закона за автомобилните превози. Те предвиждат за нерегламентирани превози да се спират коли от движение. При първо нарушение ще бъде спирана за 6 месеца, при второ - за 1 година. И в двата случая ще се маха предната регистрационна табела на автомобила. Предвижданите глоби са - за превозвача 5 000 лв. при първо нарушение и 15 000 лв. при второ, а за водача - 1 500 лв. при първо, 3 000 при второ и 6 000 лв. при системно нарушение на закона. Подробности чуйте в звуковия файл...