Червен бряг, Луковит и Ябланица приключиха успешен проект
Червен бряг, Луковит и Ябланица приключиха успешен проект / archive.dariknews

Успешен финал на съвместен проект между общините Червен бряг, Луковит и Ябланица отчетоха на заключителната пресконференция на 21 март в Червен бряг. Проектът, който целеше да подобри ефективността на работата в съответните администрации, стартира през октомври 2012 и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет" съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

„Подобряване ефективността на общинските администрации в общините Червен бряг, Луковит и Ябланица, чрез стимулиране на организационното развитие на административните структури" е името на проекта по ОПАК, по който Червен бряг бе водеща организация.

„В рамките на 18 месеца и с финансовия ресурс от близо 200 000 лв. беше решен проблемът с ниската ефективност в дейността на трите администрации, усъвършенствана е тяхната организационна структура, премахнати са дублиращите се функции и недостатъчно добрата организация на работа" - това отчете пред присъстващите секретарят на Община Червен бряг, Антоанета Костадинова.

Изпълнени са всички основни дейности по проекта. Това беше констатацията от направения функционален анализ и в трите общини, извършен от специално наета за целта фирма. В резултат на направените структурни промени са оптимизирани и укрепени общинските администрации, осезателно се е повишила прозрачността и отчетността в работата им, въведени са механизми за по-ефикасно управление, организация и функциониране на общинските служители и не на последно място - в рамките на проекта, над 60 служители са преминали през съпътстващи обучения.

Като полезна и конструктивна определи съвместната работа на трите общини и секретарят на Община Ябланица, Ивелин Йошев и напомни, че това е началото на една поредица от последващи общи проекти, единият от които вече се изпълнява - „Магията на долината на Панега", по който Червен бряг и Ябланица си партнират с водещата организация - Община Луковит.