navodnenie
navodnenie / obshtina pleven
Частично бедствено положение на територията на  селата Николаево, Горталово, Къртожабене, Дисевица и Търнене от 15.30 ч. на 03 юли обяви със своя заповед кметът Георг Спартански след падналите проливни валежи последното денонощие и създалата се обстановка. Със заповедта беше въведен в изпълнение Общинският план за защита на населението на територията на Община Плевен в частта „Наводнение”. С нея се въвежда в изпълнение и Аварийният план на язовир „Николаево 5” и временно извеждане на лицата, живущи или пребиваващи в мотел „Тенекиен хан”, както и в къщата, намираща се в разливната зона на язовира.
         
Кметът на с. Николаево незабавно да създаде организация за непрекъснато наблюдение на язовир „Николаево 5”, както да има готовност за осъществяване на други внезапно възникнали аварийни дейности, регламентира заповедта.
         
Кметовете на кметствата Горталово, Къртожабене и Търнене да организират постоянно дежурство и своевременно оповестяване на аварийните групи и населението на застрашените кметства; от 16.30 ч. на 03 юли да приведат в готовност системата за взаимно оповестяване на населението при опасност от наводнение; да създадат организация и при нужда да проведат мероприятия по ограничаване на разлива на водата в населените места, а при усложнение на обстановката незабавно да уведомят Кмета на Община Плевен, заместник-кмета по Обществен ред и сигурност и Оперативния комуникационно-информационен център, гласи още заповедта.