/ Община Ловеч
Богата програма за Цветница са подготвили организаторите в Ловеч. По традиция пролетният празник събира в люляковия град както много гости, така и десетки майстори на занаятите, които демонстрират своите умения и производи.

Поради големия ремонт в централната градска част на Ловеч тази година има важни размествания в организацията, като от празника се изключват площадът пред общината и пешеходната зона. Това, което преди ставаше на тези места, е преместено в двора на бившата казарма и по бул. „България“.

В събота, 31 март от 9:00 часа в храма „Света Троица” ще бъде отслужена Златоустова света литургия. На пл. „Тодор Кирков“ от 11 ч. се открива регионалният събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“ с празничен концерт „Ой, Лазаре“ с участието на фолклорна формация „Елит“ при Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски” и Ловчанско читалище „Наука - 1870 г.“.

Съборът продължава в 13:00 ч. с участието на колективи от читалищата от селата Чавдарци, Лешница, Малиново, Горан, Хлевене, Къкрина, Абланица. От 15.30 ч. е концертът на Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК, след това има концерт на брас бенд „Еликсир“ - Ловеч.

В съботния ден в двора на казармата, където ще са бирариите, от 14.30 ч. също ще има фолклорна програма. На сцената ще се изявяват клубовете за народни хора от Ловеч, женски танцов състав „Чернивитска магия” при Народно читалище „Христо Смирненски – 1925 г.” – с. Черни Вит, танцова формация „Балкански огън” при Народно читалище „Бяла Анаста – 2016 г.” - Ловеч. За гостите на празника ще пеят дует „Мелодика” – Латинка Петрова и Младен Митков (17 ч.) и Ваня Вълкова и оркестър (19.30 ч.).

Кулминацията на празника Цветница, неделя, 1 април е от 11.15 ч., когато е традиционният ритуал „По вода”. Сега той ще е на транспортния мост в кв. Вароша, а не на пешеходния мост в центъра на града, където беше миналата година.

След като се види венчето на коя мома е най-напред във водите на река Осъм, празничното шествие ще се отправи към сцената на площад „Тодор Кирков”.

Там ще бъде обявена кумичката и ще започне концерт на фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. Следобед е регионалният събор на народното творчество с участието на певчески групи от община Габрово и колективи от читалищата от селата Пресяка, Радювене, Йоглав, Дренов, Александрово, Дойренци, Слатина, Скобелево, Лисец, Славяни и Баховица.

В двора на казармата от 14:00 ч. в неделя започва концертът на Общинския духов оркестър. От 15.30 ч. е фолклорната програма с участието на читалищата „Бъдеще за Ловеч” и „Васил Левски – 1929 г.” – с. Умаревци. В 17:00 ч. е концертът на оркестър „Ловеч”, а от 18.30 ч. глас ще извиси Николай Славеев.

Демонстрациите на майсторите занаятчии са на пл. „Тодор Кирков“ през двата празнични дни.