Близо 700 000 лева инвестират в защитена зона „Обнова-Карамандол
Близо 700 000 лева инвестират в защитена зона „Обнова-Карамандол / archiv.DarikNews

Близо 690 хиляди лева ще бъдат инвестирани за опазването и възстановяването на защитена зона „Обнова-Карамандол".

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.", Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейския съюз.Предвиденото финансиране по проекта е в размер на 689 481,96 лева, като 85% от средствата са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са чрез национално публично финансиране.

Основната цел е възстановяването на коритото на река Осъм и прилежащите територии, разположени предимно по средното и долното течение на реката, които са с голяма природозащитна стойност и богато биоразнообразие. В миналото те са понесли тежки негативни въздействия в резултат на корекциите на басейна на реките Осъм и Ломя. Предвидените хидротехнически мерки ще възстановят естествения природен баланс в местностите и ще доведат до опазване и възстановяване на местообитанията.

Някои от най-интересните представители на крайречните природни местообитания са запазени на ограничени площи в община Левски в обхвата на защитена зона Обнова-Карамандол 0000239, която е в процес на обявяване като част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

В миналото реката е имала извито корито с множество меандри. През втората половина на ХХ век обаче, коритото е силно корегирано и скъсено, меандрите са изолирани, а заливаемите ливади пресушени. Всичко това е довело до намаляване на естествените крайречни гори, загуба на биологично разнообразие, а също така и ерозия на речнто дъно и бреговете. Едновременно с корекцията на реката са изкоренени и изсечени множество крайречни гори, като освободените площи се превръщат в обработваеми земи. Намаляването на естествената водозадържаща способност на речното корито и интензивното ползване на прилежащите земи, създава риск от наводнения в ситуация на високи води, което ясно беше демонстрирано през 2005-2006г.

В рамките на настоящия проект са извършени прединвестиционни проучвания и са идентифицирани три подобекта в защитена зона Обнова-Карамандол 0000239, които са с висока природозащитна стойност и са значително увредени, но могат да бъдат възстановени:

Проектът „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в защитена зона Обнова-Карамандол 0000239" е одобрен за финансиране по процедура „Дейности за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в Република България", приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 година."