pleven
pleven / dariknews.bg
Старши треньорът и президент на Карате клуб „Спартак“-14 в Плевен Милена Кирниколова, представи успешното участие на възпитаници на клуба в Европейското първенство по Шотокан карате-до, което се състоя наскоро в сръбския град Суботица.
С нея в пресклуба на БТА в Плевен бяха завоювалите най-високи награди състезатели на клуба – сред тях и златните медалисти за България Натали Йонкова, Мирела Йолова и Марк Томов. Заедно с тях бяха и състезатели, спечелили в надпреварата за Купата за Плевен два златни, един сребърен и четири бронзови медала, а в Европейското освен трите златни медала, един сребърен и два бронзови медала.

Милена Кирниколова коментира мястото на България в Европейското карате. Тя каза, че България е в престижната десятка по Европейското Шотокан карате като нерядко е и в челната тройка. Всичко това наред със страни като Сърбия, Англия, Русия, Италия, Германия, Румъния и Беларус.

Старши треньорът припомни принципите, заложени в правилника на Шотокан като подчерта, че изключително важно е спортсменството, както и контролът на силата на ударите.
„Това е най-трудната част от обучението, тъй като се допуска допир до целта, но той трябва да е ограничен и да няма сила, злоба или агресия. Да запазиш добрия тон в един, на практика конфликт е може би най-трудното нещо и най-доброто умение, и аз се надявам те да го приложат и в живота – когато има конфликти, да запазят добрия тон, да бъдат учтиви, търпеливи и смирени, както го правят в подготовката си за състезанията.
В карате няма първа атака и най-важното нещо е защитата и когато не могат да ти отбележат нито една точка, ти вече си само на една крачка от победата и за да победиш ти е нужен само един удар“, каза треньорът.
Кирниколова посочи, че този вид спорт има голяма популярност сред децата и младежите в Плевен и в клуба тренират близо 140 души - от 4 до 20-годишни. 
В дисциплината сан бон кумите, Тихомир Тодоров при 8-9-годишни момчета и Петър Радуловски при 10-11-годишни момчета тежка категория, са завоювали два златни медала.

pleven
dariknews.bg

Бронзови медалисти са станали Далия Гочева и Никол Ангелова при 8-9-годишни момичета, Станислав Станчев при 8-9-годишни момчета, и Гергана Атанасова при по-големите 12-13-годишни в дисциплина шобу кумите.