Бивш шеф на ловешката болница бил агент на ДС
Бивш шеф на ловешката болница бил агент на ДС / archive.dariknews

Бивш шеф на ловешката болница е бил агент на Държавна сигурност, показва справка в Комисията по досиетата. Роденият през 1934 г. в град Славяново Николай Атанасов Казаков е вербуван през 1958 г. с псевдоним Иван, но е снет от отчет още същата година. За него е установена принадлежност към органите по чл. 1 от собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество.

В списъка с агенти с бели престилки се появиха още двама лекари с корени от Ловешко. Георги Николов Георгиев, роден през 1952 г. в Луковит, е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Зорница. Вербуван е през 1981 г., няма данни кога е свален от отчет. Той е в списъка в качеството си на бивш управител на болницата в гр. Червен бряг.

Ташко Стефанов Делийски е роден през 1950 г. в с. Черни Вит. Един от доскорошните членове на съвета на директорите на Университетската болница „Д-р Георги Странски" в Плевен е бил агент с псевдонима Кръстев, вербуван през 1977 г. И за него няма данни кога е свален от отчет.

Бивш директор на габровската болница пък е вербуван в Ловеч, става видно още от справката на Комисията по досиетата. На 18-годишна възраст Ангел Русев Ангелов е привлечен от ловешкия служител Иван Моянов и габровецът е сътрудничил както в родния си град, така и в Ловеч като осведомител с псевдоним Спартак. Снет е от отчет през 1986 г.