БАБХ и МЗХ провеждат обучение на ветеринари и животновъди в Плевен
БАБХ и МЗХ провеждат обучение на ветеринари и животновъди в Плевен / dariknews.archive

Във връзка със стартиралите обучения за ветеринарни лекари и животновъди в рамките на Националната обучителна кампания за болестите по животните, тази седмица заниманията продължават в областите Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Плевен, Сливен, Стара Загора, София-област и София-град. Кампанията е организирана от Министерство на земеделието и храните/МЗХ/ и Българска агенция по безопасност на храните/БАБХ/.

Кампанията беше предприета, тъй като собствениците на животни често не спазват ветеринарно-медицинското законодателство. Целта е да бъдат разяснени правата и задълженията на - частно практикуващите ветеринарни лекари, официалните ветеринарни лекари и фермерите, както и да бъдат обсъдени законодателните инициативи във ветеринарното законодателство.

По време на обученията се представят и подготвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които целят да минимизират риска от болести и зарази, включително при хората. Основната част от тези промени са насочени към вменяване на нови задължения и на фермерите, и на частно практикуващи ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията, допълват от БАБХ.

График на участниците в работните срещи с животновъди относно изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, епизоотичната обстановка в страната и на Балканите, регионална политика и поземлени отношения може да намерите на сайта на МЗХ, в рубриката Актуално, както и на сайта на БАБХ.