/ netinfo
Актуализацията на капиталовите разходи на община Ловеч за 2017 г. бе приета със 17 гласа „за“, десет „против“ и два „въздържал се“ на последната сесия на общинския съвет.

Преразпределянето на средствата по обекти е необходимо предвид изтичащата бюджетна година и с цел усвояване на целевата субсидия за капиталови разходи. След проведени процедури по Закона за обществени поръчки и сключени договори предварително заложената стойност на част от обектите е намалена. За обектите, свързани с проектопроучвателна дейност до края на 2017 г., няма да бъдат сключени договори и съответно заложените за тях средства също трябва да бъдат преразпределени.

От особено значение е изработването на общ устройствен план на община Ловеч. Съгласно сключеното споразумение между общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството частта за финансиране на общината е в размер на 125 700 лв. С цел обезпечаване на договора от страна на общината се предлага част от сумата от икономисаните средства (85 700 лв.) да бъде пренасочена към обекта.

Предвид неотложните разходи, възникващи в края на бюджетната година, се предлага собствените бюджетни средства, предвидени за ремонт подпорна стена с. Казачево, да бъдат върнати във функция „Резерв“. Обектът ще се финансира от целева субсидия за капиталови разходи.

За укрепителните и отводнителни мероприятия на подпорната стена на ул. „Мадара“ в Ловеч са осигурени 22 481 лв. собствени бюджетни средства. С цел усвояването на целевата субсидия се предлага част от финансирането (6306 лв.) да бъде изпълнено със средства от субсидията, а освободените средства също да бъдат върнати във функция „Резерв“ - за непредвидени и неотложни разходи.